
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 

 
QUESTION N. 1 

We are looking for partners in order to apply for the EDA Call for Proposal regarding the Pilot 

Project on defence research. Can the EDA assist with this? 

ANSWER N. 1 

No, EDA does not assist with the search of consortium partners. 

 

 

QUESTION N. 2 

Could you please put me in touch or provide me with the contacts of the technical and contact 

points in charge of the project? 

ANSWER N. 2 

No, EDA cannot give the contact details of the project officers involved. As stated in Annex 3 of 

the Call for Proposal (Procedure for submission to the Call), contacts between EDA and applicants 

are prohibited throughout the procedure save in exceptional circumstances and under some 

conditions. For more information, please refer to Annex 3, Procedure for submission to the Call, 

page 21. 

 

 

QUESTION N. 3 

The Call mentions, in section ‘3.2.- Eligibility check’, that an eligibility criteria is to be in 

possession of the necessary accreditation to handle classified information. There is no mention in 

the call text about the security clearance level required for each Pilot Project topics. Could you 

please give us an idea about the required accreditation level? 

ANSWER N. 3 

The required accreditation level will depend on the level of classified data which is intended to 

be used and/or produced. 

 

QUESTION N. 4 

If the eligibility criteria requests consortium members to demonstrate their accreditation level to 

handle classified information, the follow sentence in page 12 is confusing “...they shall be able to 

produce a security clearance at the appropriate level obtained from their National Security 

Authority”. Could you please clarify whether the clearance is requested in any or all of the Pilot 

Project topics? 

ANSWER N. 4 

The level of security depends on the specific project proposal. If the specific project proposal 

indicates in the submission form that there is as security level, then the necessary security 

clearances should be provided. In the item of the submission form (‘security’) you should indicate 

whether security issues apply; if so, you should thus provide the appropriate forms. 



 

 

QUESTION N. 5 

In case the accreditation to handle classified information is needed, should our National Security 

Authority inform EDA directly? 

ANSWER N. 5 

In case of Facility Security Clearances (FSC), Yes. EDA security shall have received confirmation 

from the relevant National Security Authorities/Designated Security Authorities (NSA/DSA) that 

an appropriate FSC has been issued.  

 

 

QUESTION N. 6 

Is this accreditation requested for the whole consortium or only for the coordinator and/or specific 

partners? 

ANSWER N. 6 

This depends on the project proposal. 

 

 

QUESTION N. 7 

The call for proposal states that participants can be public authorities, industrial organisations, 

public and private (including SMEs), higher education institutions and research organisations. 

Does the category of public authorities include the one of military public authorities? 

ANSWER N. 7 

Yes, they are. The text mainly refers to Military or defence research institutes that are funded by 

from public finances. 

 

 

QUESTION N. 8 

Are the indicative budgets the maximum budget by topic? Is the amount including or excluding 

VAT? 

ANSWER N. 8 

The indicative budget is the maximum amount available per topic. In other words, any budget 

below or equal to the indicative budget is acceptable.  

The project is VAT excluded. 

 

 

QUESTION N. 9 

Could you please confirm if the rule of participation of minimum three organisations from three 

different member states applies for this Call? 

ANSWER N. 9 

Annex I of the Call for proposals, Article 2.2, indicates the minimum number of participants: 

‘projects shall be carried out by a consortium of at least three independent legal entities from 

three different Member States.’ 


